Om fin mørk sjokolade

Cacao plantation
De fleste elsker sjokolade, men visste du at sjokolade kan være noe langt mer spennende enn godteproduktene du finner på nærbutikken? Du har sikkert hørt at Belgisk sjokolade skal være spesielt god, og du har kanskje også en forkjærlighet for sveitsisk melkesjokolade? Det du kanskje ikke vet er at Belgia egentlig er mest kjent for sin konfekt og at den riktig gode sjokoladen tradisjonelt ble laget i Frankrike og Spania.

Fine mørke kvalitetssjokolader lages av såkalte aromatiske kakaobønner som kan gi en dypere og mer variert smak de fleste har forestilt seg. Dette gjør at sjokolade, akkurat som vin og annen gourmetmat, kan ha et bredt spekter av aromaer som avhenger både av kakaoens opprinnelse og produksjonsprosessen den har vært igjennom. Kakao kan faktisk ha flere smaksvariasjoner enn det som finnes i selv god rødvin!

Cacao beansI dag er det ikke lengre slik at fin sjokolade noe som bare lages i Frankrike og Spania, det finnes også meget anerkjente produsenter i både Italia, Sveits, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Til og med i USA har interessen for kvalitetssjokolade eksplodert, og der har det bare siden 2005 blitt etablert over 100 nye sjokoladeprodusenter som lager kvalitetssjokolade direkte fra kakaobønner. Det er også en gryende bevegelse for å lage mer sjokolade direkte i kakaoproduserende land, og blant disse finner vi for eksempel Grenada Chocolate Company, Menakao og Madécasse på Madagascar, Pacari i Ecuador og Marou i Vietnam. Med utrolig tilgang på ferske kakaobønner lager disse svært god sjokolade, og de jobber samtidig for å bedre de sosiale forholdene for lokale kakaodyrkere, i tillegg til at kakaoen så godt som alltid er økologisk dyrket.

Sjokoladeinformasjon