Om fin mørk sjokolade

Cacao plantation
De fleste elsker sjokolade, men visste du at sjokolade kan være noe langt mer spennende enn godteproduktene du finner på nærbutikken? Du har sikkert hørt at Belgisk sjokolade skal være spesielt god, og du har kanskje også en forkjærlighet for sveitsisk melkesjokolade? Det du kanskje ikke vet er at Belgia egentlig er mest kjent for sin konfekt og at den riktig gode sjokoladen tradisjonelt ble laget i Frankrike og Spania.

Fine mørke kvalitetssjokolader lages av såkalte aromatiske kakaobønner som kan gi en dypere og mer variert smak de fleste har forestilt seg. Dette gjør at sjokolade, akkurat som vin og annen gourmetmat, kan ha et bredt spekter av aromaer som avhenger både av kakaoens opprinnelse og produksjonsprosessen den har vært igjennom. Kakao kan faktisk ha flere smaksvariasjoner enn det som finnes i selv god rødvin!

Cacao beansI dag er det ikke lengre slik at fin sjokolade noe som bare lages i Frankrike og Spania, det finnes også meget anerkjente produsenter i både Italia, Sveits, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Til og med i USA har interessen for kvalitetssjokolade eksplodert, og der har det bare siden 2005 blitt etablert over 100 nye sjokoladeprodusenter som lager kvalitetssjokolade direkte fra kakaobønner. Det er også en gryende bevegelse for å lage mer sjokolade direkte i kakaoproduserende land, og blant disse finner vi for eksempel Grenada Chocolate Company, Menakao og Madécasse på Madagascar, Pacari i Ecuador og Marou i Vietnam. Med utrolig tilgang på ferske kakaobønner lager disse svært god sjokolade, og de jobber samtidig for å bedre de sosiale forholdene for lokale kakaodyrkere, i tillegg til at kakaoen så godt som alltid er økologisk dyrket.

Sjokoladebloggen

Vi blogger jevnlig om spennende sjokoladeprodukter og andre sjokoladenyheter. Her er de siste tingene vi har skrevet om:

Sjokoladeinformasjon

Sjokoladeordbok

For de som nylig har begynt å bli kjent med fin sjokolade er det mange nye ord og uttrykk å bli kjent med. Her er en liten kategorisert ordliste som forklarer den vanligste ordbruken knyttet til fin sjokolade.

Smakshjul for sjokolade

Smakshjul for sjokolade En smaksopplevelse påvirkes ikke bare av smaks og luktesansene dine, men i stor grad også av hvordan sinnsstemningen din påvirkes av omstendighetene og hvilke minner de forskjellige smakene utløser. God hukommelse og evnen til å sette navn og beskrivelser på hva man smaker er altså viktige egenskaper for å få en god […]

Sjokoladelenker

Her er en oversikt over forskjellige nettressurser hvor man kan lære mer om fin mørk sjokolade.

Slaveri-fri sjokolade

Slaveri-fri sjokolade Her på Sjokoladesmaking.no er vi ikke bare opptatt av smak, men også av at sjokoladene som vi selger og promoterer skal være laget ved etisk og bærekraftig kakaoproduksjon, og spesielt uten bruk av barnearbeidere under tvang og slaveri. Grunnen til dette er at mye av verdens kakaodyrking dessverre foregår ved bruk av slikt […]

Norsk sjokolade

Det er nesten ingen sjokolademakere som lager fin sjokolade i Norge, og kun noen få konfektmakere bruker kvalitetscoverture. Dette er en oversikt over de norske merkene vi kjenner til og kan gå gode for!

Sjokolademerker

Blant mangfoldet av sjokoladeprodusenter verden over er det ikke alltid så greit å finne fram til de virkelige godbitene. Her finner du derfor en oversikt over de mest anerkjente merkene som bruker aromatiske kakaobønner til å lage fin mørk sjokolade.

Kommentarfeltet er stengt.